Дисципліна «Гідрографія» - обов’язкова, цикл професійної та практичної підготовки бакалаврів, за спеціальністю 103 «Науки про Землю», використовується ними в їх практичній діяльності.

Мета дисципліни – формування у бакалаврів знань про закономірності географічного розподілу поверхневих вод, розрахунку гідрографічних та морфо метричних характеристик водних об’єктів, їх обумовленість з географічними умовами території, а також їх режим та господарське значення.

Дисципліна «Гідрографія» – одна з найбільш важливих частин при підготовці бакалаврів з Наук про Землю. Вона вимагає глибоких знань щодо закономірностей формування річок, особливості їх морфології, гідрологічного режиму, господарського значення та використання в окремих районах.

Завдання дисципліни – формування у студентів-бакалаврів розуміння суті закономірного  розподілу поверхневих вод та вміння виконувати розрахунки гідрографічних характеристик.

Вивчення дисципліни базується на знаннях, отриманих при попередньому вивченні таких дисциплін, як вища математика, методи  та засоби гідрометеорологічних вимірювань, загальна гідрологія.

Головне завдання дисципліни «Гідрографія» – вивчення процесів та закономірностей формування річок, розуміння суті закономірного розподілу поверхневих вод та вміння виконувати розрахунки гідрографічних і морфометричних характеристик тощо.